5 saker du behöver veta om du ska paddla SUP på vintern

2 december, 2023SUP

5 saker du behöver veta om du ska paddla SUP på vintern

På våra breddgrader paddlar vi SUP som allra mest i juli och augusti. Kanske inte så konstigt eftersom dagarna är långa och vattnet är varmt. Men, faktum är att den kalla årstiden kan bjuda på fantastiska upplevelser; helt vindstilla dagar, en låg sol och hög luft. Här är några tips på vad du ska tänkta på om du ska ge dig ut och paddla SUP på vintern:

1. Kläd dig rätt

En skyddande dräkt är ett måste om man skulle falla i vattnet. En torrdräkt som andas är att föredra. En 3-5 mm våtdräkt är okej, men tänk på att om du kör med våtdräkt, kommer det bli svettigt på insidan eftersom våtdräkten är tät och inte andas. På fötterna ska du ha ordentliga våtskor, minst 5-6 mm, eller isolerade stövlar. Våtdräkthandskar, vanligtvis 2-3 mm, hjälper till att hålla händerna varma, och en mössa rekommenderas för att behålla värmen och skydda mot kylan. En flytväst är också en viktig del av säkerhetsutrustningen, och självklart en leash.

2. Välj en bräda som klara kyla

Många SUP-brädor fungerar utmärkt om du ska paddla SUP på vintern. Uppblåsbara brädor klarar låga temperaturer väl men kan bli svampiga när de kommer ner i kallt vatten. Det som händer är att kölden från vattnet gör att trycket i brädan minskar. För att motverka tryckfallet kan man pumpa upp brädan till önskat tryck och sen låta brädan ligga kallt ett tag och vänta på att trycket ska minska. Därefter kan man pumpa upp den igen innan man ger sig ut på vattnet.

Om man ska paddla SUP på vintern med en hård bräda ska man välja en som är tillverkad av härdplast, t.ex. epoxi. Härdplaster, till skillnad från termoplaster, blir inte spröda när temperaturen faller.

3. Håll koll på vädret

Vädret kan växla snabbt både på sommaren och vintern, men det kan bli mer dramatiskt om man är ute och paddlar SUP på vintern. Dimma kan svepa in och det kan snabbt blåsa upp. Om man är osäker på om det ska blåsa upp kan en bra strategi vara att börja paddla mot vinden. Skulle det blåsa upp och man bli trött efter ett tag, är det lättare att vända och paddla tillbaka med vinden i ryggen.

4. Håll koll på vad som finns under vattnet

När solen står lågt och vattnet är mörkt, kan det vara svårt att se hinder under vattnet. Dessutom är stenar mindre sjögräsbevuxna på vintern så det finns ingen tång eller sjögräs i ytan som kan avslöja att det ligger en sten precis under. Vindstilla dagar gör det ännu svårare att upptäcka hinder eftersom det inte är några vågor som bryter. Det kan därför vara bra att ta ut svängarna lite så att man inte riskerar att köra på något lurt i vattnet.

5. Ta med en kompis

Det är inte bara säkrare att vara flera när man ska paddla SUP på vintern, det är roligare också.

Sätt upp dig på väntelistan Vi kommer att meddela dig när produkten är tillgänglig igen. Skriv in din e-mail nedan.