Vanliga frågor

Här hittar du svar på vanliga frågor om design, utformning och användning av våra SUP brädor, paddlar och tillbehör.

Vanliga frågor om SUP brädor, paddlar och tillbehör.

Måste min SUP-bräda luftas?
Tack vare Gore-Tex® ventilen behöver våra SUP brädor inte luftas. Ventilen ser till att expanderande luft släpps ut, samtidigt som vatten inte kommer in. Skruva inte loss eller lossa på Gore-Tex® ventilen eftersom membranet i ventilen riskerar att skadas.

Det enda tillfället då Gore-Tex® ventilen kan behöva skruvas loss är om det kommit in vatten i SUP-brädan t.ex. genom en spricka i laminering. Skruva då försiktigt loss ventilpluggen och förvara SUP-brädan torrt så att vattnet inuti brädan kan avdunsta.

Kräver era SUP brädor av trä något underhåll?

Våra SUP brädor i wood-serien är gjorda av FSC© certifierat trä, vilket säkerställer att materialet tagits fram genom ett ansvarsfullt skogsbruk. Trämaterialet utgöras av ett skikt träfanér mellan två lager av glasfiberväv. Det ligger alltså ett lager med osynlig glasfiberväv ovanpå trämaterialet. Detta gör brädan hållfast och stöttålig men tillåter samtidigt att trämaterialets naturliga ådring är fullt synligt. Ovanpå det yttre lagret av glasfiberväv ligger ett lager polyuretanklarlack som gör SUP-brädorna högblanka och helt vattentäta.

Med andra ord behövs inget underhåll träbrädorna.

Var i fenboxen ska fenan placeras?
Beroende på var i fenboxen fenan positioneras får man olika egenskaper på SUP-brädan. Om fenan placeras långt fram i fenboxen blir SUP-brädan mer lättsvängd, men samtidigt mindre kursstabil. Om den istället placeras långt bak, får man maximal kursstabilitet vilket innebär att man inte behöver byta paddlingssida lika ofta. Brädan blir också mindre känslig för sidovind. För normal paddling i sjöar, vattendrag, kuster och skärgårdar rekommenderar vi att du sätter fenan så långt bak som möjligt.
Det är luftbubblor under paden.

På undersidan av paden finns ett lager av starkt självhäftande 3M lim. Detta gör att paden sitter stabilt och inte glider mot brädan. Under tillverkningen kan det förekomma att bubblor uppkommer mellan paden och brädan. I de fall att de uppstår upptäcks de under kvalitetskontrollen och punkteras då så att limmet kan återhäfta på brädans yta. Men, beroende på temperaturvariationer kan även bubblor växa till i efterhand. Ta i så fall en tunn nål och peta hål mitt på bubblan och massera bubblan utifrån och in mot dess mitt så att den inneslutna luften kan pysa ut. Padens självhäftande yta kommer då återfästa mot brädans yta.

Flyter paddeln?
Ja, alla våra paddlar flyter. Även om kol- och glasfiber i sig sjunker, fungerar hålrummet i det ihåliga skaftet som en flytkudde som gör att paddeln flyter.
Kan man bogsera era SUP brädor efter en båt?
Kortare sträckor i låga farter kan våra SUP brädor bogseras efter en båt i SUP brädans nos-leash plug eller D-ring. Använd en fjädrande bogseringstamp för att avlasta leash plugen eller D-ringen. Men, bogsera aldrig med passagerare på SUP-brädan.
Kan man förvara era hårda SUP brädor utomhus?
Det går att förvara våra hårda SUP brädor utomhus året runt, men läs detta först:

När du inte använder din Yster SUP-bräda bör den förvaras mörkt och svalt där sol och värme inte kan påverka din bräda. Ett bra alternativ är ett förvara den i en board bag som skyddar mot sol, värme och stötar.

Undvik värme

Mörka brädor kan bli väldigt varma om de ligger i direkt solljus också under korta tider. Alla hårda Yster SUP brädor är utrustade med Gore-Tex® ventil som tillåter dem att andas. Men, om de blir mycket varma kommer kärnmaterialet, som till stor del består av luft, att vilja expandera. Eftersom glasfiber/kolfiberlamineringen är som ett skal kring kärnan kan hög värme göra att lamineringen släpper från kärnan vilket orsakar luftbubblor mellan kärnan och laminatskalet.

Undvik solljus

När våra SUP brädor utsätts för solljus under längre tid kommer färgerna att blekna. Även om detta inte påverkar hållfastheten eller egenskaper av våra hårda SUP brädor, kommer lystern i SUP-brädans färger att påverkas negativt.

Jag misstänker att min uppblåsbara Yster SUP läcker.
Om du misstänker att brädan läcker, pumpa upp den och tvåla in den i mild två. Om det är något läckage kommer det bildas små bubblor vid läckan. Men, oftast beror tryckfall på att brädan varit i kallt vatten eller att den omgivande temperaturen har sjunkit snarare än att brädan läcker.