Var placerar du din SUP fena egentligen?

29 mars, 2018SUP

Var placerar du din SUP fena egentligen?

En fråga som dyker upp lite då och då är var man ska placera sin SUP fena. Ska den sitta långt fram i fenboxen, långt bak eller i mitten och vilken skillnad gör det? Inte helt ovanligt brukar den hamna någonstans i mitten utan någon närmare fundering. Men, det kan vara idé skänka placeringen av SUP fenan en eftertanke eftersom placeringen påverkar hur din SUP-bräda uppför sig i vattnet.

Beroende på var i fenboxen du positionerar din SUP fena får du olika egenskaper på SUP-brädan.

Om du placerar din SUP fena långt fram i fenboxen blir SUP-brädan mer lättsvängd. Samtidigt som brädan blir lättare att svänga, kommer den också vilja svänga lättare även när man vill att den ska gå rakt. Vid normal paddling i sjöar och skärgårdar kan det bli lite zick-zack paddling.

Om man istället trycker SUP fenan så långt bak det går kommer SUP-brädan vilja hålla kursen bättre. Det innebär att brädan kommer gå på en rakare kurs genom vattnet, vilket gör att man inte behöver byta sida med paddeln lika ofta vilket gör att hastigheten ökar. Brädan blir också mindre känslig för sidovind. Det betyder samtidigt att brädan blir mindre lättsvängd.

 

För normal paddling i sjöar, längs kuster och skärgårdar rekommenderar vi att du sätter din SUP fena så långt bak som möjligt.

Ett tips är att experimentera med placeringen av SUP fenan. Placera fenan långt fram, kör en tur, och flytta se bak fenan och känna skillnaden.