Konsten att bära SUP-brädan

9 december, 2018SUP

Så här bär du din SUP-bräda.

Att bära SUP-brädan kan ju tyckas trivialt. De har ju handtag så det är väl bara att flippa dem på kanten och greppa tag i handtaget? Det är naturligtvis ingen rocket science, men hur gör du om du ska bära SUPen en längre sträcka? Här får du några tips om hur du bäst kan bära din SUP.

Bär i handtaget

Det finns lite olika modeller av bärhandtag. På uppblåsbara brädor är handtaget vanligtvis en rem eller någon form av handtag som sticker upp ur SUP-brädan, medan på hårda brädor är normalt handtaget nedsänkt i brädan. Bäst grepp får man om handtaget lutar inåt på insidan eller har rundad insida. Handtagen är placerade i brädans tyngdpunkt så att brädans vikt är balanserad i längdled. Tänk på att brädan blir ett riktigt vindfång när det blåser. Det kan därför vara bra att ha handen som inte håller i handtaget på brädans kant för att vara beredd att parera vind som vill vrida brädan.

Det är ju inte helt ovanligt att man parkerar bilen på ett ställe och sen behöver bära brädan ett tag innan man kommer till vattnet. En normal SUP-bräda väger lite drygt som en spann vatten. Det är ju inte är så mycket, men efter ett tag blir den statiska belastningen i armen väldigt påfrestande. Man vill ju spara på armkraften till själva paddlingen – eller hur?

Bär på huvudet

Om du ska bära SUPen en längre sträcka och vill spara armarna är ett bra sätt att bära den huvudet och hålla brädan i kanterna. När man väl fått upp brädan på huvudet ligger den stabilt – så länge det inte blåser. Börja med att lyfta brädan i tailen och låt händerna vandra på vardera sidan av kanten medan du lyfter brädan bakifrån med nosen fortfarande i marken. När du kommit till mitten på brädan med huvudet mot botten, lyfter du nosen från marken och justerar in greppet så att du känner att brädan vilar balanserat på huvudet. Tänk på att vind kan vilja få brädan att lyfta så var försiktig om det blåser.

Bär i sele

Ysters brädor har inbyggda fästpunkter så att vår specialgjorda bärsele helt enkelt bara kan krokas i brädan. Sen är det bara att bära SUP-brädan en axelremsväska. Om man ska bära brädan en längre sträcka är det bra att ta selen över huvudet så att brädan vilar mot höfterna och då blir händerna helt fria. Det är dock bra att styra brädan i längdled med en hand i handtaget och en på kanten.  Läs mer om vår kombinerade bärsele och grabbhandtag: https://ystersup.com/produkt/yster-sup-carry-strap-grab-handle/

Det finns faktiskt ytterligare ett sätt att bära SUPen på som vi inte rekommenderar. Det är i armvecket så att brädan vilar på axeln och huvudet. Även om det ser riktigt coolt ut tycker vi inte detta sättet är så bra eftersom det är väldigt vindkänsligt och det ju inte så coolt att tappa brädan.