Fyra frågor du bör ställa dig innan du ska köpa SUP
Fyra frågor du bör ställa dig innan du ska köpa SUP
SUP-paddling är fantastiskt mångsidigt eftersom man kan paddla nästan var och när som helst och i princip vem som helst kan paddla SUP. Det är därför inte så konstigt att SUP-paddling har tagit hela världen med storm och gjort kategorin till den snabbaste växande vattensporten i världen. Innan man ska köpa en SUP-bräda kan det vara bra att tänka igenom sitt köp. Här har vi sammanställt fyra frågor som du bör ställa dig innan du ska köpa SUP:
Hur och var kommer du använda din SUP?
Eftersom SUP-brädor skiljer sig åt mellan olika användningsområden är det bra att tänka igenom vad man mest kommer använda sin SUP till. Vid yoga är stabilitet den viktigast faktorn. Därför är yoga-SUP brädor ofta breda med gott om plats på däcket. Surf-brädor är ofta något kortare, uppböjda i båda ändar och har ofta flera fenor för att ge bra manöverförmåga i vågorna. Om du vill kunna ta passagerare ska det finnas handtag att hålla sig i. Om man primärt vill paddla i sjöar, skärgårdar och kuster ska man leta efter en långsmal bräda som skär genom vågor och vind. Denna typ av bräda ger både glid och kursstabilitet, vilket gör att man inte behöver byta paddlingssida så ofta.
Allround-brädor har ambitionen att passa alla användningsområden. De ser ut som stora surfbrädor i formen och har ofta ganska mycket lyft i båda ändar av brädan. Den största fördelen med allround-brädor är att de är stabila. Eftersom däcket är platt funkar det bra att ta med hunden på brädan. Allround-brädorna är per definition är en kompromiss. Att paddla några längre sträckor med en allround-bräda är inte så bra eftersom den är vindkänsliga och har dåligt glid. Man får också byta sida med paddeln ofta för att hålla rätt kurs. Har de dessutom mer än en fena bör man se upp såvida man inte ska surfa. Ett fen-setup med tre eller fem fenor är designade för surf och inte alls gjorda för paddling. Eftersom sidofenorna är lite tvärställda för att få bett när man surfar, bromsar de farten när man paddlar i stilla vatten. Om man vill paddla med sin allround-bräda är ett tips att plocka bort sidofenorna så blir det bättre glid på brädan.
När ska du paddla?
Under sommarmånaderna paddlar vi som mest. Samtidigt erbjuder hösten och vintern på fantastiska möjligheter till paddlingsupplevelser. Om man ska paddla när det börjar bli kyligt i vattnet ska man förutom passande dräkt också välja en SUP-bräda som kan klara av låga temperaturer. Uppblåsbara brädor fungerar utmärkt och likaså SUP-brädor gjorda i härdplast t.ex. epoxi. Man bör undvika att använda hårda brädor gjorda i termoplaster eftersom dessa blir spröda och kan spricka när temperaturen faller.
Hur ska du transportera och förvara din SUP när du inte använder den?
Den stora fördelen med uppblåsbara brädor är att de är lätta att både transportera och förvara. De fungerar ju också utmärkt att ta med på resan. Men, man får besväret med att pumpa upp den vilket man slipper med en hård SUP-bräda. Dessutom finns större möjligheter att optimera skrovdesignen på en hård SUP, vilket gör att prestandan vanligen är högre på hårda brädor än uppblåsbara. Både hårda och uppblåsbara brädor ska förvaras inomhus när de inte används för att de inte ska bli överhettade eller blekas av solens strålar.
Vad får det kosta?
Inte oviktigt är priset. Oftast är uppblåsa brädor billigare är hårda brädor. Som i många andra fall får man vad man betalar för. Därför kan det var idé att inte gå efter det billigaste alternativet när man ska köpa SUP.