Är SUP träning verkligen bra träning?
Är träning på SUP verkligen bra träning?
Är det sant att SUP träning är en allsidig träningsform för hela kroppen och vad är egentligen poängen med att träna på SUP? Vi har träffat tre personer som verkligen vet.
Varför träna på SUP?
Att vi stärker kroppen när vi rör oss är ju inget nytt, men den ena träningsformen är ju inte den andra lik. Det vet Louise. Genom åren har hon alltid hållit på med dans, styrketräning och utomhusträning och hon är licensierad inom bland annat gruppträning, styrketräning och yoga och har dessutom utvecklat ett eget träningskoncept yogiWOD – yoga med influenser från crossfit. Så om någon har koll på olika träningsformer så är det Louise. Så här säger hon om att träna på SUP:
-Jag älskar varierad träning som gör att jag både tränar upp min styrka och kondition. Så när jag för åtta år sedan blev utmanad att göra ett huvudstående på en SUP-bräda blev jag fast. Jag upptäckte en ny träningsform med det jag redan gjorde på fast mark, men nu ute på vattnet – jag blev helt förälskad.
Att träna på SUP är en unik träningsform som du inte hittar lika enkelt i andra träningsformer.
Här tränar du upp allt från styrkan och balansen i dina fötter till vader, lår, core, armar och överkropp. Det är en fin träningsform som vi kan ta med oss hela livet – från unga år till upp i åldrarna – och dessutom vart vi än åker där det finns vatten. SUP träning kan man dessutom hålla på med året runt, säger Louise. Det är egentligen bara när isen lägger sig som man inte kan träna på SUP.
Elias Ehlers, håller med. Elias är till vardags komiker och manusförfattare med egen radioshow på Danmarks Radio men också utbildad kroppsterapeut.
-Jag tycker att SUP träning är en extremt bra träningsform eftersom den kombinerar flera olika saker: Det finns naturligtvis den fysiska aspekten där man rör kroppen och tränar muskler, hjärta och ökar blodflödet. Du tränar också koordination och balans eftersom du inte “bara” behöver paddla utan faktiskt också måste röra dig på brädan och behärska olika tekniker om du vill få ut det mesta av din SUP. Det gör det väldigt omväxlande.
Martin Hunter, australiensaren med ett gediget cv inom paddlingssporter, är inne på samma linje som Elias.
SUP träning är en dynamisk träningsform där man får använda hela kroppen
-Det finns både aeroba och anaeroba fördelar med att träna på SUP. Långa träningspass är bra för aerob träning och gör att din uthållighet ökar, sänker din vilopuls och ditt blodtryck. Kortare, mer explosiv SUP träning, är perfekt för att bygga anaerob kapacitet och styrka. Armar, core och abs, rygg, bröst och ben får alla ett bra träningspass på SUP.
Martin vet vad han pratar om. Han har varit med i två OS som atlet och fyra som coach. Han har vunnit tre VM-medaljer i kajak K1 och K2 och är nuvarande SM mästare i SUP Sprint. Han har dessutom en Bachelor of Sports Science.
Illustrationen på Martin visar musklerna aktiverade i paddlingscykelns pull phase.
SUP träning för mig är en allroundträning, säger Martin. Den ger stora träningseffekter samtidigt som du är ute och njuter av naturen. Alla brädor jag använder för plattvatten är 14 fot och cirka 20 tum breda. Det betyder att jag kan få bra glid, de går rakt och gör det mycket lättare att träna på än de kortare uppblåsbara modellerna som är vanligast på marknaden.
Vår balans försämras med åren om vi inte tränar den kontinuerligt, menar Louise. På en SUP får du balansträning varje gång du är ute och SUPár. Ett exempel på detta är Martin som tränat upp sin balans till den grad att han inte har några som helst problem med balansen oavsett vilken bräda han får under fötterna eller vilka vågförhållanden det är. Louise fortsätter:
-Precis som med yoga tränar vi upp vår balans och motorik på ett sätt som gör att vi utvecklar ett sundare rörelsemönster vilket i sin tur gör att vi rör oss ”lättare”. Bra balans och bättre stabilitet ger bättre hållning och kan förebygga skador och överbelastningar.
Finns det risker för skador med SUP träning?
SUP en mycket mild träningsform för kroppen, så de rörelser du gör är inte lika ansträngande för leder och muskler som till exempel styrketräning eller löpning, säger Elias. Martin instämmer: SUP är en low impact sport, vilket innebär att risken för skador är låg.
I all form av träning finns det risk för skador och överbelastning, så lyssna på kroppen, tipsar Louise. Om du inte är van vid att träna barfota kan det kännas i fötterna. Ta då kortare paddelturer så du tränar upp och vänjer kroppen. Starka fötter är något bra, så träningsvärken du kan få är något positivt, men se till i rätt dos. Även paddeldraget är viktig och som med all annan träning är det viktigt att träna upp tekniken.
En risk som Martin nämner som inte har med själva träningen att göra, är hinder som finns i vattnet. Det kan finnas stenar, stockar eller andra saker som man inte ser i vattnet. Även sjögräs, vass, löv och plastpåsar kan sätta tvärstopp på brädan om de fastnar på fenan. Då flyger man handgripligen framåt och kan göra sig illa i fallet.
Vad händer med dig mentalt när du paddlar SUP?
För mig handlar faktiskt SUP mer om det mentala än det fysiska, säger Elias.
Förutom den fysiska träningen du får, försvinner alla andra intryck när du är mitt på vattnet och du blir ett med havet och vågorna. Det rensar hjärnan och ger en känsla av total närvaro här och nu. Det är så avstressande och det utlöser massor med endorfiner, säger han.
Något bara händer med kroppen och psyket när du lämnar fast mark och står mitt ute på vattnet.
De mentala aspekterna med SUP paddling är det vi verkligen behöver i dagens uppkopplade samhälle, säger Louise. Släpp mobilen och paddla ut på vattnet. För all del – ta med mobilen ut i ett vattentätt fodral som en säkerhetsgrej. Du kommer ändå inte kunna titta på den med paddeln i händerna. På vattnet får du möjlighet att släppa allt och bara fokusera på ett paddeltag åt gången.
- Kolla in SUP träning och YogiSUP med Louise: Träna med mig | My Jungle
- Kolla in SUP träning och distansbaserad coaching med Martin: Hunter Coaching and Consulting – Startsida | Facebook